Vročinski stres goveda

JernejAktualno, Nasveti, Nasveti v kmetijstvu in gozdarstvu

O vplivu mikroklimatskih dejavnikov na zdravstveno stanje goveda je narejenih veliko študij. Mikroklimatski faktorji, ki vplivajo na počutje goveda so naslednji :

  1. temperatura
  2. relativna vlaga
  3. osvetlitev
  4. gibanje zraka – prepih
  5. koncentracija škodljivih plinov ( amonjak, ogljikov dioksid, metan…)

Govedo je žival polarnih področij, zato so najboljše počuti pri bistveno nižjih temperaturah kot človek.

Optimalne temperature pri katerih se govedo najboljše počuti so od 5 °C do 15 °C.

Pasme selekcionirane v visoko prirejo mleka so nastale bolj na severu, kjer so nižje temperature kot pri nas v Pomurju, zato so v našem klimatu bolj izpostavljene vročinskemu stresu.

Kaj je vročinski stres ?

To je stanje živali, ko ne more sproti odvajati odvečne toplote. Telesna temperatura naraste in živali poskušajo neugodne učinke okolja blažiti z znojenjem in pospešenim dihanjem – sopejo.

Kako ga ublažimo ?

Po naravni poti s pašo in izpusti v senco.

Po umetni poti: z ventilacijo – ciljno usmerjena izmenjava zraka v območje zadrževanja goveda.

S tuširanjem ali pršenjem megle – tla morajo biti drenirana, po možnosti zunaj hleva. Obvezno spremljanje TVI (toplotno vlažnostnega indeksa). Pazimo, da se relativna vlažnost v hlevu ne poveča čez 80 %.

Vlažen zrak krave zelo slabo prenašajo, predvsem če se temperature dvignejo čez 21 °C.

Posledice so:

  • zmanjšano zauživanje krme
  • povečanje somatskih celic
  • pogostejši pojav mastitisov
  • problemi s plodnostjo

Ukrepi za blaženje posledic:

  • ponudimo osnovno krmo odlične kakovosti v najhladnejšem delu dneva
  • povečamo količino močne krme v večih odmerkih – pazimo na acidozo vampa
  • upoštevajmo razmerje med osnovno in močno krmo (60 % : 40 %)
  • povečamo količino mineralno vitaminskih dodatkov
  • povečamo količino makroelementov: Ca, K in Na v ustreznih oblikah
  • dodajamo sodabikarbono in magnezijev oksid
  • ponudimo neoporečno in hladno pitno vodo v neomejenih količinah
  • zagotoviti čistočo predvsem v območju vimena in seskov
  • obvezno zatiranje muh
  • zatiranje glodalcev

                                                                             Sestavil : Janez Lebar un.dipl.inž.zoot.

Natisni