Bolezni zelenjadnic

JernejAktualno, Nasveti, Nasveti v kmetijstvu in gozdarstvu

Vlažno in toplejše vreme je nevarno za pojav bolezni na zelenjadnicah. Tako smo na čebuli katere pridelava poteka preko sadik, že opazili bolezenska znamenja čebulne plesni. Za varstvo pred čebulno plesnijo lahko v čebuli uporabite: Armetil MRidomil Gold MZ Pepite (uporaba obeh pripravkov ni dovoljena na VVOI in na območjih iz načrta upravljanje voda- za pridelovalce vključene v KOPOP), Chamane,  Champion 50 WG, Champ formula 2 FLOCuproxat, Penncozeb 75 DG,  Cuprablau Z 35 WP/WG, Mirador 250 SC,  Ortiva, Zaftra AZT 250 SC, Zoxis 250 SC. Ob deževnem in toplem vremenu se v čebuli lahko pojavi tudi siva plesen čebulnih listov, ki se kaže na listih kot številne majhne, večinoma podolgovate belo rumene pege, ki so nekoliko vdrte. Vršiček listov zgoraj odmre. Povzroča lahko tudi gnilobo vratu. Za varstvo pred sivo plesnijo čebulnih listov lahko uporabite enega izmed fungicidov: Luna experience, Switch, Ortiva, Mirador 250 SC ali Zaftra.

Nevarnost za pojav in širjenje paradižnikove plesni pri pridelavi paradižnika na prostem je po padavinah zelo velika, zato priporočamo varstvo z enim izmed fungicidov registriranih za varstvo pred krompirjevo (paradižnikovo) plesnijo.

Pri pridelavi bučnic na prostem se lahko pojavi kumarna plesen. Optimalne temperature za razvoj glive so med 17 in 22 °C, odločilno pa vpliva na pojav bolezni dež, ki omogoči množične okužbe. Bolezenska znamenja se kažejo v obliki sprva klorotičnih peg, ki postanejo pozneje rjavo rdeče ali temne. Na spodnji strani  peg je v vlažnem vremenu umazano modra prevleka. Varstvo s fungicidi je potrebno opraviti v času trajanja spremenljivega vremena.

Pripravila: Breda Vičar

Natisni