Vrtnine, ki jih je poškodovala toča skrbno pregledamo in jim, če je mogoče, odstranimo poškodovane dele rastlin. Poškodovana rastlinska tkiva omogočajo vstop škodljivim glivam in bakterijam.
Posevke in nasade najprej poškropimo s pripravki na podlagi aminokislin ali alg. Pripravke na podlagi aminokislin lahko kombinirate s fungicidi (npr. v solati lahko uporabimo fungicid, ki varuje solato pred sivo plesnijo, v čebuli uporabite fungicide za varstvo pred čebulno plesnijo, v bučnicah fungicide za varstvo pred kumarno plesnijo). Pred kombiniranjem preverite, če se fungicidi, ki jih boste uporabili smejo mešati s pripravki na podlagi aminokislin in alg. Mešanje bakrenih pripravkov z »algami ali aminokislinami ni priporočljivo.
Kapusnice, fižol in papriko po toči pogosto okužijo škodljive bakterije. Širjenje bakterijskih obolenj lahko preprečimo z uporabo pripravkov na podlagi bakra. V fižolu lahko za preprečevanje širjenja bakterijskih obolenj uporabite (Champ formula 2 in Champion 50 WG, Cuprablau Z 35 (50) WP, Cuprablau Z ultra ali Cuproxat). Ker v papriki in kapusnicah fungicidi na podlagi bakra niso registrirani za namen varstva pred bakteriozami (v papriki sta za malo uporabo registrirana proti pritlehni trohnobi stebla champ formula 2 in champion 50 WG), v zelju pa bakreni pripravki niso registrirani, lahko v obeh kulturah uporabite npr. Labicuper (foliarno gnojilo z bakrom). Ker Labicupra in bakrenih pripravkov ni priporočljivo mešati s pripravki na podlagi aminokislin in alg priporočamo, da najprej v poškodovanih kapusnicah, fižolu in papriki uporabite pripravke na podlagi aminokislin, ali alg in čez tri dni pa Labicuper ali pri fižolu enega od omenjenih fungicidov na podlagi bakra.
Pripravila: Breda Vičar