Varstvo paradižnika

JernejAktualno

Rjava žametna paradižnikova pegavost

V nekaterih nasadih paradižnika se je pričela pojavljati rjava žametna paradižnikova pegavost. Omenjena bolezen se pojavlja predvsem v paradižniku v rastlinjakih, le redko na prostem. Na zgornji strani lista se najprej pojavijo bledo zelene do rumene pege. Pege so brez izrazitega roba. Na spodnji strani lista gliva oblikuje rjavo, žametno plesnivo prevleko. Spore se naglo širijo z zračnimi tokovi, z vodo ali orodjem. V ugodnih razmerah za razvoj bolezni se pege hitro širijo in med seboj združujejo, listi se sušijo in odpadejo. Za okužbo sta odločilni toplota in visoka relativna zračna vlaga.
Zelo pomemben ukrep preprečevanja te bolezni je zniževanje relativne zračne vlage v rastlinjakih – torej intenzivno zračenje rastlinjakov in tudi ventiliranje. Ko je bolezen že prisotna je priporočljivo odstranjevati okuženo listje in še naprej skrbeti za zniževanje relativne zračne vlage v rastlinjaku.

Za varstvo paradižnika pred rjavo žametno paradižnikovo pegavostjo so v Sloveniji registrirani:
a) dva pripravka na podlagi difenokonazola Mavita 250 EC (0,5 l/ha) in Score 250 SC (0,5 l/ha), karenca za oba pripravka je 7 dni. Oba pripravka sta registrirana samo za uporabo na prostem in
b) pripravek na podlagi tiofanat-metila-Topsin M (1 kg/ha), ki je registriran za uporabo v zaščitenih prostorih in na prostem, karenca je 3 dni.

Pri samem varstvu je najpomembneje znižati relativno zračno vlago, šele tedaj lahko pričakujemo tudi učinkovito delovanje fungicidov.

Pojav in intenzivnost pojava bolezni je odvisen tudi od sorte oz. cv. paradižnika. Nekatere sorte oz. hibridi paradižnika so relativno odporne, nekatere pa so bolj občutljive za omenjeno bolezen.

Pripravila: Breda Vičar

print