O vplivu mikroklimatskih dejavnikov na zdravstveno stanje goveda je narejenih veliko študij. Mikroklimatski faktorji, ki vplivajo na počutje goveda so naslednji :
- temperatura
- relativna vlaga
- osvetlitev
- gibanje zraka – prepih
- koncentracija škodljivih plinov ( amonjak, ogljikov dioksid, metan…)
Govedo je žival polarnih področij, zato so najboljše počuti pri bistveno nižjih temperaturah kot človek.
Optimalne temperature pri katerih se govedo najboljše počuti so od 5 °C do 15 °C.
Pasme selekcionirane v visoko prirejo mleka so nastale bolj na severu, kjer so nižje temperature kot pri nas v Pomurju, zato so v našem klimatu bolj izpostavljene vročinskemu stresu.
Kaj je vročinski stres ?
To je stanje živali, ko ne more sproti odvajati odvečne toplote. Telesna temperatura naraste in živali poskušajo neugodne učinke okolja blažiti z znojenjem in pospešenim dihanjem – sopejo.
Kako ga ublažimo ?
Po naravni poti s pašo in izpusti v senco.
Po umetni poti: z ventilacijo – ciljno usmerjena izmenjava zraka v območje zadrževanja goveda.
S tuširanjem ali pršenjem megle – tla morajo biti drenirana, po možnosti zunaj hleva. Obvezno spremljanje TVI (toplotno vlažnostnega indeksa). Pazimo, da se relativna vlažnost v hlevu ne poveča čez 80 %.
Vlažen zrak krave zelo slabo prenašajo, predvsem če se temperature dvignejo čez 21 °C.
Posledice so:
- zmanjšano zauživanje krme
- povečanje somatskih celic
- pogostejši pojav mastitisov
- problemi s plodnostjo
Ukrepi za blaženje posledic:
- ponudimo osnovno krmo odlične kakovosti v najhladnejšem delu dneva
- povečamo količino močne krme v večih odmerkih – pazimo na acidozo vampa
- upoštevajmo razmerje med osnovno in močno krmo (60 % : 40 %)
- povečamo količino mineralno vitaminskih dodatkov
- povečamo količino makroelementov: Ca, K in Na v ustreznih oblikah
- dodajamo sodabikarbono in magnezijev oksid
- ponudimo neoporečno in hladno pitno vodo v neomejenih količinah
- zagotoviti čistočo predvsem v območju vimena in seskov
- obvezno zatiranje muh
- zatiranje glodalcev
Sestavil : Janez Lebar un.dipl.inž.zoot.