Ob koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja se je z razširjanjem dejavnosti takratnega Živinorejsko-veterinarskega zavoda, predvsem na področju kmetijskega svetovanja, pokazala jasna potreba po poglobljenem strokovnem delu: intenzivno kmetovanje je zahtevalo številne podatke o kakovosti krme, vpogled v presnovo in njeno spremljanje ter podobno. Tako je iz potreb prakse in stroke vznikla ustanovitev lastnega laboratorija, ki je pričel z delom v letu 1980. Najprej so se izvajale analize krme in krmnih mešanic za potrebe pomurskih mešalnic, ob uvajanju nove in zmogljivejše analizne opreme, pa je laboratorij zmogel ponuditi svoje storitve tudi drugim interesentom izven Pomurja.
Dvom in nasprotno mišljenje sta prva kal raziskovanja in znanosti. Prav raziskovanje in preučevanje posamezne materije predstavlja osnovo za nadgradnjo uspešnega strokovnega dela. Kemijska analitika je iz tega vidika ena od pomembnejših panog v kmetijstvu, meritve so prvi pogoj za dvig kakovosti katerihkoli izdelkov ali proizvodov. Dokler nimamo točnih kvantitativnih kemijskih analiznih podatkov o tem, kakšna je naša zdajšnja kakovost krme, tudi v prihodnje ne bomo proizvajali krme bistveno boljše kakovosti. Šele ob pridobitvi točnih podatkov zdajšnjega stanja, ob postavljenih jasnih ciljih ter seveda ob poznavanju in obvladovanju vsaj glavnih vplivnih dejavnikov na kakovost, bomo mogli kaj storiti za njen dvig. Točni analizni podatki so torej temelj, na katerem šele lahko gradimo kakovost proizvodov in ekonomsko proizvodnjo.
Predstavitev Oddelka za kemijske analize in raziskave
Oddelek za kemijske analize in raziskave ima kot sestavni del Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota vzpostavljen in ustrezno vzdrževan sistem vodenja. Zanj sta značilna neodvisnost in nepristranskost rezultatov, s stalnim posodabljanjem kakovostne merilne opreme in izobraževanjem osebja pa zagotavljamo da so dobljeni rezultati hitri in točni.
Po področju delovanja je Oddelek za kemijske analize in raziskave razdeljen na dva dela:
– Laboratorij za analize mleka,
– Laboratorij za analize tal, krme in druge analize
KGZS – ZAVOD MS, Odd. za kemijske analize in raziskave je akreditiran pri Slovenski akreditaciji s številko akreditacije LP-106 na področju preskušanja (SIST EN ISO/IEC 17025). Sklic na akreditacijo se nanaša na poročanje rezultatov za maščobe, beljakovine in laktozo (ISO 9622:2013).
V laboratoriju se opravljajo preskusi z uporabo referenčnega materiala in kalibracijskih standardov z zagotovljeno sledljivostjo. Interni nadzor zagotavljamo s sekundarnim referenčnim materialom, delovnimi standardi, kontrolnimi kartami…
Laboratorij za analize tal, krme in druge analize
Kmetijstvo je ena življenjsko najpomembnejših in najodgovornejših človekovih dejavnosti. Z obdelovanjem zemlje in z rejo domačih živali je povezana skrb za naše skupno okolje in kulturno krajino. Na kmetijah z intenzivno prirejo mleka in mesa (to velja tudi za pridelovalce poljščin) mora biti zato kemična analiza zemlje osnova pri načrtovanju gnojenja travne ruše na travinju in poljščin na njivskih površinah.
S kemično analizo zemlje lahko natančno določimo pH vrednost, založenost tal z organsko snovjo, s fosforjem, kalijem, kalcijem in drugimi mikroelementi (Mg, Fe, B), ki so v prehrani krmnih rastlin nujno potrebni. Šele iz kemičnih analiz tal je razvidno kaj tla potrebujejo.
Pri nas je postopek tak, da nam kmetje pošljejo vzorce zemlje v analizo (zaželeno je, da se predhodno posvetujejo s kmetijskim svetovalcem, ki jim razloži kateri parametri naj se analizirajo), mi jim nato naredimo kemijsko analizo prinesenega vzorca, na osnovi analize pa KSS naredi gnojilni načrt, kjer se upoštevajo vsi normativi gnojenja in izbere se najboljša kombinacija gnojil.
Gnojenje na pamet je namreč precej drago, saj na eni strani dodajamo tlom hranila, ki jih glede na založenost ne bi bilo potrebno, na drugi strani pa tal ne oskrbimo s tistimi hranili, ki jih primanjkuje. Viški se spirajo globlje v tla in onesnažujejo podtalnico.
Od pravilnega razmerja hranil v tleh je odvisna tudi kakovost krme. Poleg sveže in silirane krme živalim dodajamo še razne krmne mešanice in dodatke pripravljene doma ali v mešalnicah. Da bi se prepričali ali so v krmni mešanici hranilne sestavine v takšnem razmerju kot so predpisane (in označene na etiketi), je včasih potrebno analizirati tudi te. Pri analizah krme,silaž in krmnih mešanic je pomembna vsebnost beljakovin, maščob, vlaknine, škroba, sladkorjev, pepela in elementov ter mikroelementov (K, Ca, P, Mg, Na, Mn, Zn, Fe, Cu). Te analize nam služijo za spoznavanje hranilne vrednosti pri izračunu krmnih obrokov.
Postopek je približno enak kot pri analizah zemlje. Kmetje v analizo prinesejo silažo, seno ali krmno mešanico, izrazijo potrebo po določenih komponentah, ki jih v laboratoriju analiziramo, analizni izvid pa potem dobi v roke živinorejec prehrambenik, ki na njegovi osnovi optimizira oziroma sestavi obrok.
Po uvedbi novih zakonskih predpisov za mešalnice, smo edini laboratorij v Sloveniji, ki opravlja test homogenosti in navzkrižne kontaminacije mešalnih sistemov in sicer na principu dodanega markerja, barvila metilviolet.
Poleg tega laboratorij danes obvlada tudi ostala področja agrokemije: biokemijo tkiv, analizo krvi, sline, vina, vode, gnojevke, mineralno vitaminskih dodatkov in drugo.
Analizne storitve niso edina dejavnost laboratorija. Pred leti smo v laboratoriju razvili lasten prodajni izdelek: Vinotest K+S. Izdelek je namenjen vinarjem za kontrolo vsebnosti prostega žvepla in skupne kisline v vinu. Na trgu se je uveljavil, saj je test enostaven in priročen.
Izdelek je v obliki kartonske škatle, sestavljata ga dve reagenčni steklenici, epruveta in navodilo za uporabo. V stekleni steklenici je reagent za določanje prostega žvepla (rok trajanja 6 mesecev), v plastični steklenički je reagent za določanje skupne kisline (rok trajanja 8 mesecev). Epruveta je steklena in ima izrisani dve merilni skali, eno za žveplo in drugo za kislino. Izdelek se da naročiti tudi po posameznih komponentah.
Laboratorij za analize mleka
Pr.6(9) – Navodila za ravnanje z vzorci mleka
VODJA ODDELKA mag. Tatjana ČEH +386 2 539 14 24 tatjana.ceh@kgzs-ms.si
VODJA KAKOVOSTI Sabina VAJS +386 2 539 14 26 sabina.vajs@kgzs-ms.si
TEHNIČNI IN DRUGI SODELAVCI
– Laboratorij za analize tal, krme in druge analize
Majda SLAVIČ +386 2 539 14 25 majda.slavic@kgzs-ms.si
Robert RADOSAVLJEVIČ
Blanka BALEK
– Laboratorij za analize mleka
Klementina BALIGAČ +386 2 539 14 41 mleko.ms@kgzs-ms.si
Tatjana LAŠIČ
Fotografije
