Vabljeni na uvodni dogodek projekta Trajnostna prehrana na podeželju, ki bo potekal v četrtek, 11.7.2024, s pričetkom ob 18. uri v prostorih KGZS-MS. Kratki predstavitvi projekta bo sledilo predavanje Sonje Bertalanič z naslovom “Pridelava in pomen ekološke in biološko-dinamično pridelane hrane”, ki bo razdeljeno na tri sklope:
– ekološko kmetijstvo in biodinamika
– analiza stanja in o potencialih ekološkega kmetijstva v Pomurju
– predstavitev društva ekoloških pridelovalcev in predelovalcev Pomurja – Rodna Gruda ter Pomurske eko zadruge
V prvem delu bo pojasnjena povezava med prehrano, stanjem okolja in zdravjem človeka. Govora bo o ekološkem kmetijstvu in biodinamiki kot odgovoru na negativne trende pri vseh treh kazalcih. Nadaljevali bomo s kratko analizo stanja (ekološkega) kmetijstva v Pomurju in spregovorili o potencialih nadaljnjega razvoja v regiji, ki ima odlične pogoje. Predavanje bo zaokroženo s predstavitvijo društva Rodna Gruda in Pomurske ekološke zadruge, sledi še razprava in možnost za vprašanja predavateljici.
O predavateljici:
Sonja Bertalanič je magistrica varne hrane, zaposlena kot svetovalka za ekološko kmetijstvo pri Kmetijsko-gozdarski zbornici v Murski Soboti in avtorica knjige Post in celostna hrana človeka. Je aktivna članica in soustanoviteljica društva Rodna Gruda ter Pomurske ekološke zadruge.
Sonja Bertalanič je magistrica varne hrane, zaposlena kot svetovalka za ekološko kmetijstvo pri Kmetijsko-gozdarski zbornici v Murski Soboti in avtorica knjige Post in celostna hrana človeka. Je aktivna članica in soustanoviteljica društva Rodna Gruda ter Pomurske ekološke zadruge.
Projekt je financiran iz razpisnih sredstev Ekosklada.
Pripravila: Sonja Bertalanič