Škodljivci v kapusnicah

JernejNujna obvestila

KAPUSOV MOLJ

Toplo in suho vreme zelo ugaja pojavu in večji škodljivosti ličink moljev.

Prvi rod kapusovega molja se je pojavil v manjšem obsegu že maja. Ličinke molja (goseničice zelenkaste barve) v zgodnjih razvojnih stadijih izgrizejo list s spodnje strani tako, da pustijo samo povrhnjico – v listih nastanejo t.i. okenca. Nekoliko večje gosenice izjedajo v  liste luknjice. Kapusov molj ima ponavadi 3-4 rodove letno. Pri močnem napadu, to je takrat, ko najdemo povprečno več kot eno goseničico na rastlino je potrebno zatiranje. Zatiranje z insekticidi bo uspešno, če jih bomo uporabili preden se goseničice zarijejo v liste ali glave (pri zelju). Številčnost škodljivca lahko zmanjšamo, če vsako leto ostanke kapusnic globoko zaorjemo.

Za varstvo pred kapusovim moljem lahko uporabite naslednje insekticide: Coragen* – 0,125 l/ha (v brokoliju, cvetači, glavnatem ohrovtu in zelju), karenca je 1 dan; Decis 100 EC v odmerku 0,075 l/ha (v cvetači, brstičnem ohrovtu in zelju), karenca je 7 dni; Fastac 100 EC- 0,1 l/ha (v brstičnem in glavnatem ohrovtu, brokoliju in zelju), karenca je 14 dni; Karate zeon 5 CS-0,15 l/ha (v brstičnem ohrovtu, cvetači in zelju), karenca je 7 dni; Lepinox plus (v brokoliju, brstičnem ohrovtu, zelju), karenca ni potrebna; Steward – 85 g/ha (v brokoliju, brstičnem ohrovtu, cvetači in zelju), karenca je 3 dni, Mimic – 0,3-0,4 l/ha v kapusnicah, karenca je 14 dni; Affirm-1,5 kg/ha (v brokoliju, cvetači in zelju), karenca je 3 dni; Neemazal T/S – 3 l/ha (v brstičnem in glavnatem ohrovtu ter zelju), karenca je 3 dni.

*Coragena ne smejo uporabljati pridelovalci, ki imajo zemljišča na najožjih vodovarstvenih območjih (z državno uredbo) in pridelovalci vključeni v KOPOP, ki imajo njive na območju iz načrta upravljanja voda.

BOLHAČI

V toplih in sončnih dneh so kapusnicam zelo nevarni škodljivci bolhači. Posebno požrešni so v toplih sončnih dneh, ko lahko povzročijo veliko škode predvsem na rastlinah, ki so v zgodnjih razvojnih stadijih, ko lahko rastlinice popolnoma uničijo ali pa zaradi poškodb zelo upočasnijo njihovo rast. Nekoliko lahko zavarujemo nasade kapusnic pred tem škodljivcem z namakanjem rastlin (z razpršilci), vendar pa ta ukrep ni dovolj učinkovit in lahko samo nekoliko omili škodo. Za zatiranje bolhačev lahko v posameznih kapusnicah uporabite: Decis 100 EC – 63 ml/ha (v brstičnem ohrovtu, zelju in cvetači), karenca je 7 dni; Karate zeon 5 CS-0,15 l/ha (v brstičnem ohrovtu, cvetači in zelju), karenca je 7 dni; Fastac 100 EC- 0,075 l/ha (v brstičnem in glavnatem ohrovtu, brokoliju in zelju), karenca je 14 dni; Neemazal T/S – 3 l/ha (v brstičnem in glavnatem ohrovtu ter zelju), karenca je 3 dni; Raptol koncentrat – 6 l/ha (v kolerabici-grizoče žuželke). Pripravek Decis 100 EC lahko uporabite v eni rastni sezoni samo enkrat, Karate zeon 5 CS in  Fastac 100 EC pa lahko uporabite največ dvakrat v eni sezoni. Drugo tretiranje s Karatejem zeon lahko opravite najmanj 10 dni po prvem. Omenjenih pripravkov ne uporabljajte pri visokih temperaturah.

Pripravila: Breda Vičar

Natisni