POJAV ČESNOVE RJE

JernejNujna obvestila

Na česnu se ponekod  pojavlja česnova rja. Prva bolezenska znamenja se pojavijo v obliki majhnih belih ali svetlo rjavih peg. Pege se kasneje povečajo, oblikujejo se značilni svetlo oranžni prašnati kupčki (SLIKA 1). Rja se najprej pojavi na starejših listih in se kasneje razširi na mlajše. Močno okuženi listi so lahko povsem prekriti s pegami, bledijo, kasneje porjavijo, se posušijo in odmrejo. Okužene rastline so po velikosti manjše, manjši je pridelek. Pri spravilu pridelka so čebulice okuženega česna slabe kvalitete, šibke, zunanji stroki so ločeni od ostalega dela čebulice. Tak pridelek se slabo skladišči.


SLIKA 1

UKREPI VARSTVA

Širok kolobar zmanjša pritisk bolezni. Okužene rastlinske ostanke po spravilu zaorjemo. Izogibamo se zaporednemu sejanju gostiteljskih rastlin na isto zemljišče (česen – por – čebula…). Za zmanjšanje pojava lahko uporabite enega izmed pripravkov:  luna experience (registrirana za manjše uporabe), mirador 250 SC, ortiva ali zaftra AZT 250 SC. Pomembno je, da fungicid doseže vse dele rastline.

Pripravila: Breda Vičar

Viri: Miklavc J., Mešl M., Matko B.,2016, Tehnološka navodila za varstvo vrtnin (čebulnice). KGZS-zavod Maribor, Oddelek za varstvo rastlin Maribor

print